چیلر یکی از سیستم های تهویه مطبوع است که بیشتر به کارایی و طول عمر بالایش معروف است. اما اگر در هنگام خرید، بدون شناخت درست انتخاب شود ، همان قدر دردسر ساز خواهد بود. ما در این مقاله یک راهنمای خرید چیلر دقیق جامع و در عین حال سریع به شما ارائه خواهیم داد.
قبل از مطالعه این راهنما ، توصیه می کنیم مقاله چیلر را مطالعه فرمایید.
اجازه دهید ایتدا مروری برانواع چیلر و قطعات آن ها بپردازیم. سپس آنها را با هم از نظر کارایی و مصرف انرژی مقایسه کنیم. در آخر نیز نکاتی کلیدی که باید در هنگام خرید چیلر به آن توجه کنید ، را بیان می کنیم.
چیلر را به دو دسته کلی صنعتی و تهویه مطبوع تقسیم می کنند:
- چیلر صنعتی : برای انتقال گرمای تولید شده در فرآیندهای صنعتی از آن استفاده می شود. نمونه کاربرد آن در صنعت ریخته گری ، مواد غذایی و پلاستیک است. این نوع می تواند دمای آب را تا چند ده درجه زیر صفر برساند.
- تهویه مطبوع : در ساختمان ها برای انتقال گرمای هوا و خنک کردن اتاق ها ، یکی از بهترین گزینه ها است. گاهی به عنوان چیلر خانگی نیز از آن نام برده می شود. در هنگام خرید باید دقت کنید که میزان زیادی از کارایی سیستم به لوله کشی و عایق کاری درست و کارایی فن کویل ها وابسته است.
در ادامه راهنمای خرید چیلر به انواع چیلر از نظر ساخت و قطعات می پردازیم.
راهنمای خرید انواع چیلر از نظر سیکل تبرید
سیکل تبرید تراکمی و جذبی ، دو گونه چرخه خنک سازی آب هستند. مبنای هر دو بر اساس تغییر فاز یک ماده برای جذب و دفع گرما است. ولی از قطعات و مولفه های متفاوتی برای ایجاد تبرید استفاده می کنند. با توجه به این که از کدام سیکل تبرید برای خنک سازی استفاده می شود ، این دستگاه ها را چیلر تراکمی و چیلر جذبی می نامند.
راهنما خرید چیلر تراکمی
به دو دسته چیلر تراکمی هواخنک و آب خنک تقسیم می شوند. این تقسیم بندی بر اساس نوع کندانسور است. در نوع هواخنک با نصب فن ، گرما مستقیما به هوای محیط دفع می شود. این در حالی است که در چیلر آب خنک ابتدا گرما به آب منتقل شده به برج خنک کننده می زود و سپس در آنجا ، انرژی گرمایی به محیط انتقال می یابد.
در زمان خرید چیلر تراکمی باید به چهار قطعه اصلی آن توجه کنید:
- کمپرسور
- کندانسور
- شیر انبساط
- اواپراتور
بیشتر بخوانید: شناخت کامل چیلر تراکمی
کمپرسور
پنج نوع کمپرسور چیلر ، طراحی و تولید می شوند.
نوع کمپرسور | روتاری (Rotary) | اسکرال (Scroll) | پیستونی (Reciprocating) | اسکرو (Screw) | سانتریفیوژ (centrifuge) |
---|---|---|---|---|---|
ظرفیت | 3-30KW | 5-100KW | 2-210KW | 70-1070KW | 300-1800KW |
کاربری | تهویه مطبوع | تهویه مطبوع | تهویه مطبوع و صنعتی | تهویه مطبوع و صنعتی | تهویه مطبوع و صنعتی |
سه نوع کمپرسور روتاری ، اسکرال و اسکرو بسیار پرکاربرد و در اکثر شرایط مناسب تر هستند.
کمپرسور روتاری
در چیلرهای خانگی با ظرفیت بسیار پایین می تواند مناسب باشد. قیمت اولیه پایین از دلایل نصب آن است. یکی از ویژگی هایی که استفاده از آن را محدود می کند این است که همیشه با تمام توان Full Loaded کار می کند. این باعث بالا بوذن مصرف برق آن است.
کمپرسور اسکرال
برای ظرفیت های پایین تا متوسط در تهویه مطبوع طراحی و تولید می شود. کارایی آن بالا و قیمتش مناسب است. با ظرفیت متغیر کار می کند و این باعث بهینه سازی مصرف برق می شود. در بین خریداران و تولیدکنندگان محبوب و پرطرفدار است.
کمپرسور اسکرو
طبق جدول بالا وقتی به ظرفیت های بیشتری نیاز است ، چیلر اسکرو مطرح می شود. البته راه حل مناسب دیگر این است که چند کمپرسور اسکرال در کنار هم نصب شود. یا حتی چند دستگاه چیلر با هم در یک ساختمان استفاده شود.
کندانسور
وقتی گفته می شود چیلر آب خنک و یا هواخنک در واقع صحبت در مورد نوع کندانسور آن است.
کندانسور هواخنک
دو نوع کندانسور هواخنک با نام های کندانسور فین و تیوب (fin and tube) و میکروکانال (microchanel) بر روی دستگاه نصب می شود. منظور از هواخنک این است که گرمای جذب شده از فضای هدف را مستقیما به هوای محیط جذب می کند. طبیعتاً دستگاه باید بر روی پشت بام یا تراس نصب شود.
در هنگام خرید چیلر تراکمی هوا خنک به نکات زیر توجه کنید :
- در بازار ایران بیشتر از کندانسور فین و تیوب استفاده می شود.
- مدل میکروکانال به دلیل ابعاد کوچک در دستگاه های فشرده نصب می شود.
- نوع فین و تیوب دارای دوام و طول عمر بیشتری است.
کندانسور آب خنک
از آب برای دفع گرما استفاده می کند. ساختار آن پوسته و لوله (shell and tube) یا صفحه ای (plate) است. چیلر آب خنک به برج خنک کننده نیز نیاز دارد که باید در هزینه های اولیه آن در نظر گرفته شود.
به دلیل مصرف آب و شرایط کمبود آب در ایران و همچنین نیاز به تجهیزات بیشتر مانند برج خنک کننده و سختی گیر آب که خود به نگهداری و سرویس جداگانه نیاز دارند ، این نوع چیلر محبوبیت چندانی ندارد.
شیر انبساط یا اکسپنشن ولو
در دو مدل مکانیکی (ترموستاتیکی) و الکترونیکی طراحی و ساخته می شود. در سال های اخیر برندهای معتبر فقط از شیر انبساط الکترونیکی استفاده می کنند.
اواپراتور
می توان گفت در هنگام خرید چیلر تراکمی ، محدود به یک انتخاب هستید: اواپراتور پوسته و لوله. البته نوع پلیتی (صفحه ای) آن نیز وجود دارد که به دلیل طول عمر ، دوام و مقاومت پایین تر ، محبوبیت کمتری دارد.
بیشتر بخوانید: اواپراتور چیلر
راهنمای خرید چیلر جذبی
در سال های اخیر و پیشرفت تکنولوژی ، محبوبیت خود را از دست داده اند. در مقایسه با نوع تراکمی ، چیلر جذبی ، وزن بالاتر ، قطعات و هزینه اولیه بیشتری دارد. با این حال درصد کارایی آن پایین تر است.
امروزه تنها زمانی خرید چیلر جذبی مطرح است که یک حرارت در حال اتلاف داشته باشیم.
چیلرهای جذبی در انواع تک اثره و دو اثره ساخته می شوند.
بیشتر بخوانید: چیلر جذبی چیست؟
نکاتی که در هنگام خرید چیلر باید به آن توجه کنید
قبل از خرید حتما با مشاورین و متخصصین تهویه مطبوع مشورت کنید. با توجه به پروژه ، شرایط اقلیمی و کاربری مورد نظر ، مطمئن شوید چیلر بهترین دستگاه برای برآوردن اهداف شما است. همچنین در بین انواع چیلر نیز باید بهترین نوع را انتخاب کنید تا در کارایی و همچنین هزینه های خرید، نگهداری و مصرف انرژی به مشکل برنخورید.
حتما از اعتبار کارخانه و برند مورد نظرتان اطمینان حاصل کنید. چیلرها دارای طول عمر بالایی هستند ، پس به سال ها سرویس و نگهداری مناسب نیاز دارند. در بازار ایران برندهای سفارشی و با طول عمر کم بسیاری وجود دارند ، اکیدا توصیه می کنیم از این برندهای با طول عمر کم خرید نکنید.
بسیاری از تولیدکنندگان و خریداران علاقه به انجام معامله غیر رسمی دارند تا هزینه های مالیاتی آن ها کاهش یابد. در مورد این دستگاه این کار را نکنید. همه باید رسمی و قانونی باشد تا در صورت بروز مشکل از حقوق خود برخورداری کافی داشته باشید.
خدمات پس از فروش چیلر بسیار مهم است. در مورد نحوه ارائه این خدمات تحقیقات کافی داشته باشید. اگر فروشنده خدمات مناسبی ارائه نکند ، دچار دردسر بزرگی می شوید. یکی از دلایل که باید از برندهای معتبر خرید کرد ، همین موضوع است.
در مورد تابلو برق و گاز دستگاه از سازنده و فروشنده توضیح بخواهید. برخی چیلرها برای کار به تابلو برق ثانویه نیاز دارند. ممکن است گاهی فروشندگان صداقت کافی نداشته باشند و به شما در مورد آنها صحبتی به میان نیاورند. و پس از نصب دستگاه مجبور شوید هزینه اضافی برای آن بپردازید.
نتایج تست دستگاه را قبل از تحویل آن از تولید کننده بخواهید تا اطمینان حاصل کنید که به درستی کار می کند.
بیشتر بخوانید : چیلر خانگی چیست؟