در بسیاری از پروژه های ساختمانی مسکونی ، بیمارستانی و صنعتی ، چیلر تراکمی بهترین سیستمی است که می توان نصب کرد. استفاده از یک دستگاه مرکزی برای تامین سرمایش کل ساختمان ، بهره وری و کارایی مناسب ، دوام و طول عمر زیاد از ویژگی های چیلر است. اما چیلرهای تراکمی هم در دو نوع آب خنک و هواخنک تولید می شوند. گرچه چیلر هواخنک بسیار متداول تر است ، اما همیشه هم انتخاب از بین این دو راحت نیست. برای یک انتخاب مناسب باید ابتدا ویژگی های هر کدام را بشناسیم و به تفاوت های آن آگاه باشیم. پیشنهاد می کنیم ابتدا دو مقاله زیر را بخوانید و سپس در ادامه تفاوت چیلر هواخنک و آب خنک را مطالعه فرمایید.
بیشتر بخوانید : چیلر تراکمی هواخنک
بیشتر بخوانید : چیلر تراکمی آب خنک
تفاوت قطعات چیلر آب خنک و هوا خنک
هر دو به عنوان چیلر تراکمی شناخته می می شوند. در واقع بسیار به شبیه هستند و قطعات مشابهی دارند. کمپرسور ، اواپراتور ، شیر انبساط آن ها یکی است. اما تفاوت اساسی در کندانسور است.
مبرد در فاز گازی و دمای بالا پس از کمپرسور به کندانسور می رود. اما برای این که این مبرد قابل استفاده در جذب گرمای محیط باشد باید تحت فشار زیاد ، دمای آن کاهش یابد. کندانسور قطعه ای است که انرژی گرمایی مبرد را دفع می کند. کندانسورها در دو نوع هواخنک و آب خنک طراحی و تولید می شوند.
تفاوت کمپرسور ها
دقیقا کمپرسورها از یک نوع هستند. کمپرسورها در انواع روتاری ، اسکرال ، اسکرو ، پیستونی و سانتریفیوژ در آنها نصب می شوند. با توجه به این که معمولا از چیلر آب خنک در ظرفیت ها بالا استفاده می شود ، این مسئله بر انتخاب کمپرسور آن ها نیز تاثیرگذار است.
مقایسه کندانسور ها
همانطور که اشاره کردیم ، تفاوت اصلی سیستم آب خنک و هواخنک در کندانسور آن ها است.
کندانسور آب خنک
برج خنک کننده نیاز اساسی چیلر تراکمی آب خنک است. کندانسور در این سیستم ها از آب برای خنک کردن مبرد بهره می برد. چیلرهای آب خنک کارآمدتر هستند. زیرا کارایی آن ها به دمای حباب تر که کمتر از دمای حباب خشک است ، بستگی دارد.
کندانسور آبی اغلب از نوع پوسته و لوله است. ساختار آن به این گونه است که لوله هایی از میان یک محفظه ی استوانه ای شکل عبور می کنند. مبرد از پوسته عبور می کند و آب سرد در داخل لوله ها در جریان است. مبرد که به شکل گاز داغ است ، گرمای خود را از دست می دهد و تبدیل به مایع می شود.
برای انجام وظیفه خود به قطعات زیر نیاز دارد:
- برج خنک کننده
- پمپ های آب
- سختی گیر آب
- مخزن آب
کندانسور هواخنک
به جای آب ، می توان مستقیما گرما را به هوای محیط دفع کرد. گرچه راندمان پایین خواهد آمد ، اما این کار مزایایی به همراه دارد که درخور توجه است. سیستم هواخنک نیازی به آب ندارد و از این نظر محدودیت نخواهیم داشت. در کندانسورهای هواخنک با استفاده از فن ، هوا در بین جریان مبرد داغ عبور می کند و گرمای آن به محیط اطراف دفع می شود. “فین و تیوب ” و “میکروکانل” دو نوع کندانسور هواخنک موجود هستند.
مقایسه چیلر تراکمی هوا خنک و چیلر تراکمی آب خنک از نظر نصب
نصب چیلر تراکمی آب خنک بیشتر در موتورخانه است. برج خنک کننده نیز در محیط باز مانند پشت بام نصب می کنند. با استفاده از پمپ ، آب بین دو دستگاه در رفت و برگشت است. این در حالی است که چیلر هوایی با توجه به این که دارای فن است ، باید برای جریان کامل هوا ، حتما در فضای بیرون نصب شود. فن ها می توانند در بالا و یا کنار دستگاه باشد.
مقایسه چیلر آب خنک و هواخنک در کاربرد
هر دو سیستم در پروژه های مختلف تهویه مطبوع خانگی ، اداری ، بیمارستانی و بهداشتی و همچنین تبرید صنعتی کاربرد دارد. در شرایط اقلیمی ایران و با توجه به کمبود شدید آب ، برای اکثر پروژه ها ، چیلر تراکمی هواخنک انتخاب مناسب تری است. می توان گفت سال های اخیر در بسیاری از پروژه ها تنها گزینه قابل اتکا است.
در برخی پروژه های صنعتی که نیاز به ظرفیت های بسیار بالا و دمای زیر صفر (چند ده درجه سانتی زیر صفر) داریم ، چیلر آب خنک می تواند مناسب باشد. البته باید شرایط هر پروژه را در نظر گرفت.
در نوع هوا خنک فقط از برق برای کار دستگاه استفاده می شود. مصرف برق آن بیشتر است. در برخی منابع مصرف برق آن را دو برابر ذکر کرده اند. اما با توجه به پیشرفت صنعت تبرید ، بهره وری آن نیز بالا رفته است. در عوض در سیستم های آب خنک به تامین آب نیز نیاز داریم و این یک محدود کننده بزرگ است. علاوه بر مصرف آب ، هزینه اولیه آن به دلیل نیاز به قطعات بیشتر بالا می رود. نگهداری و سرویس آن نیز دشواری های خاصی دارد که می تواند مشکل ساز باشد.
بیشتر بخوانید : چیلر خانگی چیست؟
بیشتر بخوانید : راهنمای خرید چیلر