نحوه محاسبه مصرف برق چیلر تراکمی هوا خنک و آب خنک

مصرف برق چیلر

یکی از دغدغه های مهم خریداران ، محاسبه هزینه برق چیلر است. در واقع چیلر بیشترین مصرف برق را در کل سیستم تهویه مطبوع  ساختمان دارد. ما در این مقاله به بررسی چگونگی محاسبه مصرف برق چیلر تراکمی هوا خنک و آب خنک خواهیم پرداخت. توجه کنید که روش محاسبه هزینه برق مینی چیلر خانگی و صنعتی با روشی که برای چیلر های بزرگ استفاده می شود ، دقیقا یکی است. پس با مطالعه این مقاله می توانید برای هر نوع چیلر تراکمی ، هزینه های مصرف برق را تعیین کنید.

بیشتر بخوانید: چیلر تراکمی

در ابتدا روش ها و فرمول های تعیین میزان مصرف برق انواع مختلف آب خنک و هوا خنک را معرفی می کنیم. سپس با ذکر مثال و با اخرین تعرفه های برق اعلام شده ، هزینه برق بک دستگاه چیلر را تخمین می زنیم.

برای تعیین میزان مصرف برق باید مقدار توان الکتریکی هر کدام از قطعات را با هم جمع نمود تا به عدد کل رسید. البته باید به شرایط اقلیمی منطقه ، وضعیت معماری ساختمان و یا شرایط فرآیند صنعتی نیز توجه نمود. مخصوصا این که باید مشخص شود ، دمای محیط چند درجه است و ما می خواهیم دمای فضای هدف را به چند درجه برسانیم.

روش محاسبه برق مصرفی  چیلر تراکمی آب خنک

در چیلر تراکمی آب خنک قطعاتی که برای کار به برق نیاز دارند ، عبارت اند از:

  • موتور الکتریکی کمپرسور : کمپرسور چیلر ، اصلی ترین مصرف کننده در دستگاه است.
  • پمپ چیلد واتر : آبی که در اواپراتور سرد شده را در مدار شبکه فن کویل ها و یا هواساز به جریان در می آورد.
  • پمپ آب گرم : کندانسور آب خنک از نوع مبدل حرارتی پوسته و لوله (Shell and Tube) است. این کندانسور برای دفع گرمای مبرد از آب استفاده می کند. این آب پس از جذب گرمای مبرد برای دفع آن به محیط بیرون به برج خنک کننده پمپاژ می شود.
  • موتور فن برج خنک کننده : برای دفع گرمای آبی که از کندانسور به برج آمده ، کاربرد دارد.

مصرف برق چیلر تراکمی آب خنک برابر است با مجموع توان الکتریکی کمپرسورها ، الکتروموتور پمپ آب سرد ، موتور الکتریکی برج خنک کننده و توان الکتریکی موتور فن برج.

روش محاسبه برق مصرفی چیلر تراکمی هوا خنک

برخلاف کندانسور آب خنک ، برای کندانسور هوا خنک نیازی به برج خنک کننده نیست. به همین دلیل پمپ آب گرم و فن برج خنک کننده نیز وجود ندارند. با این حال ابن دلیل نمی شود که مصرق برق آن کمتر باشد.

در چیلر هوا خنک قطعات زیر به برق نیاز دارند:

  • الکتروموتور کمپرسور که اصلی ترین مصرف کننده الکتریکی است.
  • در کندانسور هوا خنک به جای آب از جریان هوا برای دفع گرما بهره می برند. هر دستگاه متناسب با ظرفیتی که دارد ، یک یا چند فن دارد. هر فن نیز دارای یک موتور الکتریکی است.
  • پمپ چیلد واتر نیز قطعه دیگری است که به وسیله برق کار خود را انجام می دهد.

مصرف برق چیلر تراکمی هوا خنک برابر است با مجموع توان الکتریکی کمپرسورها ، الکتروموتور پمپ آب سرد  و توان الکتریکی موتورهای فن.

هزینه برق چیلر خانگی

چیلر خانگی چه از نوع مینی چیلر باشد و چه به صورت مرکزی نصب شود ، هواخنک است. به همین دلیل عینا به روش بالا میزان استفاده از برق را برای آن محاسبه می کنیم.

در اینجا ذکر این نکته خالی از لطف نیست که با نصب چیلر مرکزی خانگی و تعرفه برق مشاع ساختمان ، هزینه برق آن تا یک چهارم کاهش می یابد. در این حالت نگرانی افراد تعیین میزان استفاده هر واحد از دستگاه است که با نصب فلومتر ، می توان آن را نیز مشخص کرد.

روش عملی محاسبه میزان مصرف برق

حال که با اصول و مبانی کار آشنا شدیم وقت آن رسیده که ببینیم روش محاسبه مصرف برق مینی چیلر و چیلر در عمل چگونه است. در ادامه به تمام روش های ممکن می پردازیم و بهترین آنها را ذکر مثال بررسی خواهیم کرد.

برای برآورد میزان برقی که دستگاه در زمان کار استفاده می کند ، باید مدل و تعداد قطعات دقیقا مشخص باشد. همچنین باید بدانیم هر کدام در شبانه روز چند ساعت و با چند درصد از توان خود کار می کند. تولید کنندگان بزرگ چیلر در دنیا ، معمولا نرم افزاری را طراحی می کنند که با گرفتن اطلاعاتی مانند مساحت پروژه ، دمای هدف ، مبرد مورد استفاده در کمپرسور ، دمای محیط و … توان الکتریکی کل دستگاه را به شما نشان می دهند.

فنی ترین ، دقیق ترین و البته سخت ترین راه حل نیز این است که با توجه به کاتالوگ هر قطعه به صورت جداگانه مشخص شود که هر کدام چه مقدار برق برای کار نیز دارند و سپس میزان کل مصرف را به دست آوریم.

در زمان خرید چیلر در ایران از تولید کننده بخواهید با توجه به شرایط پروژه و همچنین اقلیم منطقه این میزان را در اختیار شما قرار دهد.

بهترین و عملی ترین روش

راهی که برای چیلر های خانگی نیز بسیار کاربری و سر راست است ، استفاده از اطلاعاتی است که سازنده چیلر در کاتالوگ محصولات خود ارائه می دهد. توان الکتریکی ورودی دستگاه بر اساس کیلو وات (Kw) اندازه گیری می شود. در کاتالوگ ها Power Input ، Input Power و یا Power Consumption نشان دهنده آن است.

مثال واقعی

به عنوان یک مثال واقعی می خواهیم مصرف برق یک چیلر تراکمی هوا خنک با ظرفیت 4.5 تن تبرید (معادل 15.8kW) واقعی را محاسبه نماییم. توان کل الکتریکی ورودی سیستم برابر 5.1 کیلو وات است. اگر این دستگاه 12 ساعت در شبانه روز و به طور متوسط با 40 درصد توان ظرفیت خود کار کند ، مقدار برقی که در یک ماه مصرف می کند برابر خواهد بود با: 12×30×0.60×5.1=734.4 کیلووات 

چیلر با ظرفیت واقعی 4.5 تن برای یک واحد مسکونی با مساحت زیربنای مفید (مساحت بخش هایی مانند سرویس بهداشتی ، حمام و آشپزخانه نباید در نظر گرفته شود.) 180 متر مربع مناسب است. 

محاسبه هزینه برق مطابق تعرفه برق سال 1401

فرض کنید می خواهیم هزینه یک ماه را در شهر کاشان به دست بیاوریم. تعرفه برق خانگی در شهر کاشان در ماه های گرم به صورت زیر محاسبه می شود.

تعرفه ماه های گرم مناطق گرمسیر 3
متوسط انرژی مصرفی متوسط (کیلووات ساعت در ماه )قیمت پایه هر کیلووات ساعت
0 تا 1000501

بنابراین قیمت 734.4 کیلووات مصرف در شهر کاشان برابر است با : 734.4×501=367934 ریال (سی و شش هزار و هفتصد و نود تومان). همچنین اگر بر اساس تعرفه مصرف کنندگان خانگی پر مصرف قیمت را تعیین کنیم ، میزان مصرف یک ماه این چیلر خانگی تقریبا 55 هزار تومان خواهد بود.

لیست کامل قیمت برق در شهر های مختلف ایران را می توانید از لینک زیر دانلود نمایید.

لیست اخرین تعرفه های برق اعلام شده توسط شرکت توزیع برق کشور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button